Go Back   DisplayLink Forum > DisplayLink Graphics Technology > Linux and Open Source

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-19-2016, 03:02 AM   #1
davirtavares
Junior Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 6
Default Kernel 4.7: Edid length too small

Hello, I'm using a DisplayLink with the kernel 4.7, as soon as I plug the device and try to start my X server it crashes with the folowwing error:

Code:
[   24.528706] evdi: [E] evdi_painter_connect:415 Edid length too small
[   24.528711] evdi: [E] evdi_painter_connect:415 Edid length too small
[   24.528714] evdi: [E] evdi_painter_connect:415 Edid length too small
[   24.528716] evdi: [E] evdi_painter_connect:415 Edid length too small
[   24.650483] evdi: [E] evdi_painter_connect:415 Edid length too small
[   24.650490] evdi: [E] evdi_painter_connect:415 Edid length too small
[   24.650493] evdi: [E] evdi_painter_connect:415 Edid length too small
[   24.650496] evdi: [E] evdi_painter_connect:415 Edid length too small
[   24.650657] evdi: [E] evdi_painter_connect:415 Edid length too small
[   24.650713] evdi: [D] evdi_detect:72 Painter is disconnected
[   24.652852] evdi: [W] evdi_painter_disconnect:478 (dev=0) An unknown connection to ffff88046bd1dc00 tries to close us
[   24.652856] evdi: [W] evdi_painter_disconnect:479  - ignoring
[   29.790082] ACPI Warning: \_SB.PCI0.RP01.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20160422/nsarguments-95)
[   29.791558] ACPI: \_SB_.PCI0.RP01.PEGP: failed to evaluate _DSM
[   29.791577] ACPI Warning: \_SB.PCI0.RP01.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20160422/nsarguments-95)
[   29.792364] nouveau 0000:01:00.0: DRM: evicting buffers...
[   29.792372] nouveau 0000:01:00.0: DRM: waiting for kernel channels to go idle...
[   29.792406] nouveau 0000:01:00.0: DRM: suspending client object trees...
[   29.796619] nouveau 0000:01:00.0: DRM: suspending kernel object tree...
[   59.390370] evdi: [D] add_store:195 Increasing device count to 2
[   59.391159] evdi: [D] evdi_crtc_init:312 drm_crtc_init: 0
[   59.391535] evdi: [W] evdi_painter_crtc_state_notify:377 Painter does not exist!
[   59.391547] evdi: [D] evdi_detect:72 Painter is disconnected
[   59.391564] evdi evdi.1: No connectors reported connected with modes
[   59.391574] [drm] Cannot find any crtc or sizes - going 1024x768
[   59.394964] evdi evdi.1: fb2: evdidrmfb frame buffer device
Here is my EDID, as per /var/log/displaylink:

Code:
00000000: 00ff ffff ffff ff00 1e6d 1f4c 0101 0101  .........m.L....
00000010: 0419 0103 8029 1778 ead0 25a2 5855 9c28  .....).x..%.XU.(
00000020: 0f50 54a5 6a00 314f 454f 614f 0101 0101  .PT.j.1OEOaO....
00000030: 0101 0101 0101 6621 56aa 5100 1e30 468f  ......f!V.Q..0F.
00000040: 3300 9ae6 1000 001e 0000 00fd 0038 4b1e  3............8K.
00000050: 3d09 000a 2020 2020 2020 0000 00fc 0031  =...      .....1
00000060: 3945 4231 330a 2020 2020 2020 0000 00ff  9EB13.      ....
00000070: 0053 6572 6961 6c4e 756d 6265 720a 00ba  .SerialNumber...
00000080: 0a
I appreciate any help (or directions) you guys can give me, I have some experience in programming and debugging, so I can give more information if necessary.
davirtavares is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2016, 12:37 PM   #2
mlukaszek
Senior Member
 
mlukaszek's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 319
Default

This is odd - the EDID is indeed too short. Could you attach all logs, gathered with our Linux Support Tool?

Regards,
Michal
mlukaszek is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2016, 04:40 PM   #3
davirtavares
Junior Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 6
Default

Here it is, hope it helps.
Attached Files
File Type: zip davi_2016-10-19T12:36:30.526042.zip (1.62 MB, 7 views)
davirtavares is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2016, 06:08 PM   #4
davirtavares
Junior Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 6
Default

Update: I tested with a different monitor, still not working, the error message appears to be different tho.
Attached Files
File Type: zip davi_2016-10-19T14:06:48.505357.zip (1.69 MB, 5 views)
davirtavares is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2016, 03:54 PM   #5
mlukaszek
Senior Member
 
mlukaszek's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 319
Default

Thanks,

We can reproduce the issue with your original monitor. We should be able to fix it.
As for the other attempt, there are no signs of loading evdi kernel module at all in dmesg?

Regards,
Michal
mlukaszek is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2016, 04:21 PM   #6
davirtavares
Junior Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 6
Default

You are right Michal.

I probably had unloaded it for being able to start X server.

That's good news. The two displays are from LG, and they are very similar, despite their sizes, maybe the problem is related.

I'm sending the files again. Please let me know if you need anything else.

Best regards.
Attached Files
File Type: zip davi_2016-10-20T12:10:01.229052.zip (1.71 MB, 5 views)
davirtavares is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2016, 02:59 PM   #7
hschmitt
Junior Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 1
Default

I got the same error about EDID. Attached my edid information. Please note that the external monitor was working before I switched from ubuntu 16.04 to 16.10.
Now my pc crashes if I plug the docking station in. I have the latest driver installed
Attached Files
File Type: txt SyncMaster_SAM043F-H9XS101601.edid.txt (128 Bytes, 3 views)
hschmitt is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2016, 03:18 PM   #8
mlukaszek
Senior Member
 
mlukaszek's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 319
Default

Update: so far we've narrowed down the problem to be specific to Intel+NVIDIA systems using nouveau, running Ubuntu 16.10.

Cheers,
Michal
mlukaszek is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2016, 02:36 PM   #9
Matej
Junior Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 2
Default Same problem here

It was working on ubuntu 16.04 not on 16.10.
I had some problems with my laptop and 16.04 that's why I switched to 16.10 (kernel 4.8.0-26-generic).

I have two monitors: Dell U2415 and Dell P2314H.
And the same problem with both.

Laptop: Acer Aspire VN7-591G, BIOS V1.13 01/08/2015
Attached Files
File Type: txt DELL-U2415-edid.txt (2.2 KB, 0 views)

Last edited by Matej; 11-04-2016 at 03:52 PM.
Matej is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2016, 04:08 PM   #10
davirtavares
Junior Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 6
Default

Quote:
Originally Posted by mlukaszek View Post
Update: so far we've narrowed down the problem to be specific to Intel+NVIDIA systems using nouveau, running Ubuntu 16.10.

Cheers,
Michal
Thanks Michal!

Is this related to the opensource part of the driver (evdi)? If so, I can spend some time investigating, if there are any "How to contribute" or "How to debug" page, that would be even better
davirtavares is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 12:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.