Go Back   DisplayLink Forum > DisplayLink Graphics Technology > Linux and Open Source

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-14-2020, 03:00 PM   #81
bben81
Junior Member
 
Join Date: May 2020
Posts: 1
Default same problem

hi,
i use a lenovo thinkpad L460 with ubuntu 20.04 and dual boot windows 10 with an usb3 targus dockstation. When i use ubuntu 20.04, I have the same problem if I close the laptop screen. In mirror or extended mode, no slowdown.
Under windows, no problem whatever the mode used.
bben81 is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2020, 07:00 PM   #82
xitiomet
Junior Member
 
Join Date: May 2020
Posts: 1
Default Lag

I'm also experiencing extreme lag under ubuntu 20.04, using the latest displaylink driver 5.3.1.34

Everything worked fine in 19.04 with displaylink 5.2.14
xitiomet is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2020, 09:24 AM   #83
micsnare
Junior Member
 
Join Date: Dec 2016
Posts: 14
Default

Dear friends,

I have been experiencing this issue for quite some time, since I run Arch Linux (rolling-release with always the most recent updates) therefore I run into these problems often and always very early.
I have identified this problem already over a month ago.
This seems to be a problem with the evdi-component that is installed with the displaylink driver (it's a dependency).

Someone has reported this upstream (with the Displaylink developers), since the displaylink driver depends on it.

@JakubDabrowski and @mlukaszek (Michal)

PLEASE REACH OUT TO ME. I'M HAPPY TO COLLABORATE TO GET THIS FIXED WITH YOU.

Here's the link to the evdi-bug report:
https://github.com/DisplayLink/evdi/issues/181

By the way, see the links below.... I have reported similar behaviour in the past quite often:

https://displaylink.org/forum/showthread.php?t=66906
https://displaylink.org/forum/showthread.php?t=65346
https://displaylink.org/forum/showthread.php?t=65281
https://displaylink.org/forum/showthread.php?t=65296
micsnare is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2020, 09:49 AM   #84
mrderooij
Junior Member
 
Join Date: May 2020
Posts: 5
Default Desktop Displaylink behaviour

I use a displaylink device (HP portreplicator 3005pr) to switch between Ubuntu desktop and windows laptop. Two monitors.
Issue with the desktop: clean install Ubuntu 20.04 and following displaylinks installation instructions for 5.3.1 driver. Works fine with one monitor connected to video out on the desktop and one one displaylink device.
Both on the displaylink device mouse movement okay, but reactions on actions to slow, serveral seconds (>5), reaction on typing also lagging behind.

Second try: clean install Ubuntu 20.04 and following display link instructions, but instead of libdrm-dev I used the non dev version. same behaviour, but reactions speed now increased tot a lag of 3 seconds when alle displays are on the displaylink device.
Video Both on Displaylink
Video One on Displaylink On on desktop video out
mrderooij is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2020, 12:34 PM   #85
snipe122
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 13
Default

Hi,

as I wrote in the other thread: don't know how it is for others, but for me the issue seems to be fixed. Can close my lid and still system is responsive...

I guess some recent Ubuntu patch fixed it again?

Update: Unfortunately the issue still exists. It seems it was by pure luck it was working that time. After reboot back to the old 5s lag when lid is closed... !

Last edited by snipe122; 05-26-2020 at 06:31 AM.
snipe122 is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2020, 03:35 PM   #86
mrderooij
Junior Member
 
Join Date: May 2020
Posts: 5
Default issue checked this morning, no progress

Hey,
checked the issue this morning. Same behaviour.
mrderooij is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2020, 06:46 AM   #87
snipe122
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 13
Default

Quote:
Originally Posted by JakubDabrowski View Post
Hello,

Thank you for your patience.

As I have mentioned yesterday, we were working on a installation fix for Ubuntu 20.04.

Here it is: https://www.displaylink.com/downloads/file?id=1576

Please verify that version and if you would face any issues inform us.

Thank you very much for your cooperation!

Best regards,
Jakub
Hi Jakub,

could you please update us if your team is working on any fix for the lag issue and if there is any ETA on this?

Thank you
snipe122 is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2020, 09:15 AM   #88
snipe122
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 13
Default

Hi Jakub,

I could not reply to the other thread, it was closed.

I have tried the fix and can confirm it is working. I can close my laptop lid and the system is behaving normal, e.g. no lag.

Regards
snipe122 is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2020, 01:22 PM   #89
mrderooij
Junior Member
 
Join Date: May 2020
Posts: 5
Default seems to work

first trail today. Fix seems to work
mrderooij is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2020, 09:40 AM   #90
rick_pri
Junior Member
 
Join Date: May 2019
Posts: 9
Default

I seem to have the same issue on Xorg, even when I have an HDMI screen as well as a DP screen connected, but with the laptop lid closed. When I switch to Wayland it's much better but the input stalls frequently leading to input being repeated a number of times.

I'll wait until the patch comes out to see if it helps but I see latency on the same dock with the same devices connected on Wayland with the laptop display in use, so it may be that this is the most obvious issue currently but that there may be a lot of other issues to resolve at the moment.
rick_pri is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ubuntu 20

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 01:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.