Go Back   DisplayLink Forum > DisplayLink Graphics Technology > Linux and Open Source

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-20-2017, 03:54 AM   #1
YuZhang
Junior Member
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 3
Default DisplayLink doesn't work when intel_iommu is enabled

I have a DisplayLink product, i.e., a WAVLINK multi-display HDMI adapter, i.e., USB3.0 to HDMI converter.
I run Ubuntu16.04.1 on i3-6100U machine. I need to turn on intel_iommu, however, it seems as if DisplayLink is not compatible with intel_iommu. When intel_iommu is enabled(intel_iommu=on), the extended monitor (DVI-I-1-1) doesn't work. It keeps a black screen while the primary monitor is in a bad status of very low resolution. There is one similar thread on the forum. But the solution is not useful for me since I need to enable intel_iommu but not to disable it.
(http://displaylink.org/forum/showthr...ighlight=iommu)
Could anyone tell me how can I use DisplayLink with intel_iommu enabled?
I have attached the log files collected by DLSupportTool.

Thanks.
Attached Files
File Type: zip DisplayLink_2017-09-20T10%3A58%3A51.249506.zip (714.4 KB, 0 views)
YuZhang is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2019, 08:21 AM   #2
GolemIII
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 2
Question ubuntu 18.04&driver 5.1 intel_iommu on : displaylink down ?

I need also to set enable intel_iommu for Virtualization reason : share network card
do we have any reason to have no displaylink work with this setting ?
GolemIII is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2019, 06:14 PM   #3
geostar1024
Junior Member
 
Join Date: May 2019
Posts: 4
Default

I've run into the same issue on both 16.04 and 18.04, with the latest version of the driver (5.1.26). I've tried various combinations of kernel parameters, but end up with the same error in dmesg whenever I try to activate a DisplayLink adapter:

DMAR: Allocating domain for evdi.0 failed

It looks like the driver isn't handling DMA correctly or something like that. Since it seems like the odds of someone wanting to pass one of these adapters through to a VM is quite low (considerably lower than simply wanting to have virtualization active), I'd suggest that the fix be to simply disable iommu capability in the driver until a better fix can be devised.
geostar1024 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
black screen, intel_iommu, low resolution, ubuntu16.04.1

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 05:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.