Go Back   DisplayLink Forum > DisplayLink Graphics Technology > Linux and Open Source

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-14-2020, 06:09 PM   #1
Crashdummy
Junior Member
 
Join Date: Nov 2020
Posts: 3
Default Pop OS 20.10: Docks working only through HDMI not Displayports

Hello there,

I am able to install the displaylink driver quite fine, however the Monitors connected on Displayports refuse to work.
I can't exactly tell since when these issues occurred as I weren't using my dock for quite a while now...
I could use these connections fine around kernels 5.5 - 5.7 for sure.

I did a clean install of Pop OS 20.10. to stay clear of any side effects.

Code:
|18:56:02|crashdummy@pop-os:[~]> neofetch 
             /////////////                crashdummy@pop-os 
         /////////////////////            ----------------- 
      ///////*767////////////////         OS: Pop!_OS 20.10 x86_64 
    //////7676767676*//////////////       Host: Surface Pro 7 124I:00046T:000M:0100000D:0B:07F:0C:05P:48S:1E:0Y:0K:0U:06R:2 
   /////76767//7676767//////////////      Kernel: 5.9.8-surface 
  /////767676///*76767///////////////     Uptime: 11 mins 
 ///////767676///76767.///7676*///////    Packages: 2871 (dpkg), 6 (flatpak), 4 (snap) 
/////////767676//76767///767676////////   Shell: bash 5.0.17 
//////////76767676767////76767/////////   Resolution: 2560x1440 
///////////76767676//////7676//////////   DE: GNOME 3.38.1 
////////////,7676,///////767///////////   WM: Mutter 
/////////////*7676///////76////////////   WM Theme: Pop 
///////////////7676////////////////////   Theme: Pop-dark [GTK2/3] 
 ///////////////7676///767////////////    Icons: Pop [GTK2/3] 
  //////////////////////'////////////     Terminal: x-terminal-emul 
   //////.7676767676767676767,//////      CPU: Intel i5-1035G4 (4) @ 3.700GHz 
    /////767676767676767676767/////       GPU: Intel Iris Plus Graphics G4 
      ///////////////////////////         Memory: 2484MiB / 7556MiB 
         /////////////////////
             /////////////
Code:
 sudo dkms status
evdi, 1.7.0, 5.8.0-7630-generic, x86_64: installed
evdi, 1.7.0, 5.9.6-surface, x86_64: installed
evdi, 1.7.0, 5.9.8-surface, x86_64: installed
system76, 1.0.9~1597073326~20.10~5b01933, 5.8.0-7630-generic, x86_64: installed
system76, 1.0.9~1597073326~20.10~5b01933, 5.9.6-surface, x86_64: installed
system76, 1.0.9~1597073326~20.10~5b01933, 5.9.8-surface, x86_64: installed
system76_acpi, 1.0.2~1600812457~20.10~0bc966c, 5.8.0-7630-generic, x86_64: installed (original_module exists)
system76_acpi, 1.0.2~1600812457~20.10~0bc966c, 5.9.6-surface, x86_64: installed (original_module exists)
system76_acpi, 1.0.2~1600812457~20.10~0bc966c, 5.9.8-surface, x86_64: installed (original_module exists)
system76-io, 1.0.1~1559663713~20.10~ea5f61a, 5.8.0-7630-generic, x86_64: installed
system76-io, 1.0.1~1559663713~20.10~ea5f61a, 5.9.6-surface, x86_64: installed
system76-io, 1.0.1~1559663713~20.10~ea5f61a, 5.9.8-surface, x86_64: installed
Code:
|18:57:17|crashdummy@pop-os:[~]> lsmod | grep evdi
evdi                   53248  4
drm_kms_helper        221184  2 evdi,i915
syscopyarea            16384  2 drm_kms_helper,evdi
sysfillrect            16384  2 drm_kms_helper,evdi
sysimgblt              16384  2 drm_kms_helper,evdi
drm                   544768  14 drm_kms_helper,evdi,i915

|18:59:36|crashdummy@pop-os:[~]> xrandr --listmonitors
Monitors: 2
 0: +XWAYLAND0 2736/260x1824/170+2560+239  XWAYLAND0
 1: +XWAYLAND1 2560/700x1440/400+0+0  XWAYLAND1
0 is the builtin monitor of my device.
1 Is the monitor I connected with HDMI to my USB-C Docking.

I am using This Dock from i-tec or This Lenovo USB-C Dock .

I've never experienced any trouble with these dockings before.
Attached Files
File Type: zip DLSupportTool_Output_2020-11-04T19:25:53.255962.zip (64.9 KB, 0 views)

Last edited by Crashdummy; 11-14-2020 at 06:13 PM.
Crashdummy is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 11:49 AM   #2
Crashdummy
Junior Member
 
Join Date: Nov 2020
Posts: 3
Default

Update: Restarting the displaylink service appears to get the second monitor to run:

Code:
|12:44:33|crashdummy@pop-os:[~]> sudo systemctl restart displaylink-driver
|12:44:33|crashdummy@pop-os:[~]> systemctl status displaylink-driver 
● displaylink-driver.service - DisplayLink Driver Service
     Loaded: loaded (/lib/systemd/system/displaylink-driver.service; static)
     Active: active (running) since Sat 2020-11-28 12:44:26 CET; 37s ago
    Process: 19260 ExecStartPre=/bin/sh -c modprobe evdi || (dkms install $(ls -t /usr/src | grep evdi | head -n1  | sed -e "s:-:/:") && modprobe evdi) (code=exited, status=0/SUCCESS)
   Main PID: 19262 (DisplayLinkMana)
      Tasks: 48 (limit: 8913)
     Memory: 73.9M
     CGroup: /system.slice/displaylink-driver.service
             └─19262 /opt/displaylink/DisplayLinkManager

Nov 28 12:44:26 pop-os systemd[1]: Starting DisplayLink Driver Service...
Nov 28 12:44:26 pop-os systemd[1]: Started DisplayLink Driver Service.
Crashdummy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 09:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.