Go Back   DisplayLink Forum > DisplayLink Graphics Technology > Linux and Open Source

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-26-2020, 09:50 AM   #1
fitter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2020
Posts: 8
Default Compatibility with Ubuntu 20.10

So new ubuntu was released few days ago, with new kernel - 5.8 and new packages here and there. Did anyone check how displaylink works with this OS?

Does it have the issues that are haunting ubuntu-displaylink users, like high CPU usage, disconnecting, lagging/tearing of external screen or audio glitches?
fitter is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2020, 08:12 AM   #2
Quade777
Junior Member
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 3
Default

I can confirm that the dispalylink drivers fail in Ubuntu 20.10 (upgrading from 20.04). After upgrade the monitor connected to my displaylink adapter is black.

The issue seems to be fa failure in building evdi.

Verifying archive integrity... 100% All good.
Uncompressing DisplayLink Linux Driver 5.3.1.34 100%
DisplayLink Linux Software 5.3.1.34 install script called:
Distribution discovered: Ubuntu 20.10

Installing

[ Installing EVDI ]
[[ Installing EVDI DKMS module ]]

Creating symlink /var/lib/dkms/evdi/1.7.0/source ->
/usr/src/evdi-1.7.0

DKMS: add completed.

Kernel preparation unnecessary for this kernel. Skipping...

Building module:
cleaning build area...
make -j8 KERNELRELEASE=5.8.0-26-generic all INCLUDEDIR=/lib/modules/5.8.0-26-generic/build/include KVERSION=5.8.0-26-generic DKMS_BUILD=1...(bad exit status: 2)
ERROR (dkms apport): binary package for evdi: 1.7.0 not found
Error! Bad return status for module build on kernel: 5.8.0-26-generic (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/evdi/1.7.0/build/make.log for more information.
ERROR: Failed to install evdi/5.3.1.34 to the kernel tree.


This is the output in the make.log

DKMS make.log for evdi-1.7.0 for kernel 5.8.0-26-generic (x86_64)
Thu Oct 29 08:37:40 CET 2020
make KBUILD_VERBOSE=1 M=/var/lib/dkms/evdi/1.7.0/build SUBDIRS=/var/lib/dkms/evdi/1.7.0/build SRCROOT=/var/lib/dkms/evdi/1.7.0/build CONFIG_MODULE_SIG= -C /lib/modules/5.8.0-26-generic/build modules
make[1]: Entering directory '/usr/src/linux-headers-5.8.0-26-generic'
test -e include/generated/autoconf.h -a -e include/config/auto.conf || ( \
echo >&2; \
echo >&2 " ERROR: Kernel configuration is invalid."; \
echo >&2 " include/generated/autoconf.h or include/config/auto.conf are missing.";\
echo >&2 " Run 'make oldconfig && make prepare' on kernel src to fix it."; \
echo >&2 ; \
/bin/false)

ERROR: Kernel configuration is invalid.
include/generated/autoconf.h or include/config/auto.conf are missing.
Run 'make oldconfig && make prepare' on kernel src to fix it.

make[1]: *** [Makefile:746: include/config/auto.conf] Error 1
make[1]: Leaving directory '/usr/src/linux-headers-5.8.0-26-generic'
make: *** [Makefile:22: all] Error 2
Quade777 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2020, 11:21 AM   #3
fitter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2020
Posts: 8
Default

Thanks for the feedback Quade777
Actually I got the same error when I tried to bump kernel in my 20.04 installation to 5.9 - evdi seems to be not compatible with this version of the kernel. On the other hand it worked with unofficial 5.8 I also installed - the screen tearing was still present tho...
Changes for 5.9 are still on dev: https://github.com/DisplayLink/evdi/...4c633c090f7ddc

I think (or rather, hope) that your problem is caused my some minor difference between pure 5.8 and ubuntu's "production 5.8" kernels and can be easily hotfixed

Btw. just for the reference, are you on intel or amd?
fitter is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2020, 07:13 AM   #4
Quade777
Junior Member
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 3
Default Now working on ubuntu 20.10

I followed the guide for kernel 5.9. In the start it did not work out, but after some time it suddenly started working. I do not know how or why. Several updates have been pushed in the period

Ubuntu 20.10
Quade777 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 10:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.