DisplayLink Forum

DisplayLink Forum (https://displaylink.org/forum/index.php)
-   Mac Software (https://displaylink.org/forum/forumdisplay.php?f=30)
-   -   4.3 Beta 3: Java Apps crash on launch if connected to external DisplayLink device (https://displaylink.org/forum/showthread.php?t=66114)

tjgrant 05-09-2018 09:29 AM

4.3 Beta 3: Java Apps crash on launch if connected to external DisplayLink device
 
Hi there,

4.3 beta 3 looks good so far, except I noticed some Java apps I normally use failed to launch. I even figured it was Java itself and re-installed it many times with the same issues.

As it turns out, when the DisplayLink device is not connected, the Java apps will launch correctly.

How to reproduce:

1. Connect first monitor as normal
2. Connect second monitor via Diamond BVU 195
3. Ensure DisplayLink 4.3 beta 3 software driver is installed
4. Properly set up as "Using separate display" in AirPlay
5. Go to "System Preferences" app
6. Open "Java" preference pane
* Notice Java Control Panel should open, but doesn't
7. Click "Reopen the Java Control Panel" button
* Again notice Java Control Panel does not open
8. Try with other AWT-based Java apps (one example below with crash log)
9. Disconnect DisplayLink device
10. Click "Reopen the Java Control Panel" button
* Notice now this opens without issues

Example output from command line attempt to run yEd graph editor from: https://www.yworks.com/products/yed/download

Code:

xxx-MacBook-Pro:Applications xxx$ ./yEd.app/Contents/MacOS/yEd
Exception in thread "main" java.lang.NullPointerException
        at java.awt.Window.init(Window.java:497)
        at java.awt.Window.<init>(Window.java:537)
        at java.awt.Frame.<init>(Frame.java:420)
        at java.awt.Frame.<init>(Frame.java:385)
        at com.yworks.A.P.R.<init>(Unknown Source)
        at com.yworks.A.D.ć(Unknown Source)
        at com.yworks.A.D.Ă(Unknown Source)
        at com.yworks.A.D.ā(Unknown Source)
        at com.yworks.A.yEd.ā(Unknown Source)
        at com.yworks.A.yEd.main(Unknown Source)
2018-05-09 02:15:57.135 yEd[14949:336028] yEd:Failed to launch JVM

So again-- this seems to be an issue relevant to the new DisplayLink driver, and not related either to Java itself nor the Java apps I'm trying to run.

If you could provide a solution, I would appreciate it. Thank you.

Jjk 07-09-2018 05:04 PM

Having same issue here
 
Having the same issue.

Whenever I try to launch Java GUI apps (java 1.8) while connected to DisplayLink it crashes.
java.lang.NullPointerException
at java.awt.Window.init(Window.java:497)
at java.awt.Window.<init>(Window.java:537)
at java.awt.Frame.<init>(Frame.java:420)
at java.awt.Frame.<init>(Frame.java:385)
at javax.swing.SwingUtilities$SharedOwnerFrame.<init> (SwingUtilities.java:1758)
at javax.swing.SwingUtilities.getSharedOwnerFrame(Swi ngUtilities.java:1833)


./bin/java -version
java version "1.8.0_171"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_171-b11)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 25.171-b11, mixed mode)

If I unplug the DisplayLink then start, the app comes up without any issue and will continue to run even after I plug DisplayLink back in.

Display Link Version:
Version: 4.3 (124)
Last Modified: 6/18/18, 9:29 AM
Bundle ID: com.displaylink.driver.DisplayLinkDriver
Loaded: Yes
Get Info String: DisplayLink Driver 4.3.124 - Copyright 2003 - 2018 DisplayLink (UK) Ltd. All rights reserved.
Obtained from: Identified Developer
Kind: Intel
Architectures: x86_64
64-Bit (Intel): Yes
Location: /Library/Extensions/DisplayLinkDriver.kext
Kext Version: 4.3 (124)
Load Address: 18446743521820100000
Loadable: Yes
Dependencies: Satisfied
Signed by: Developer ID Application: DisplayLink Corp (73YQY62QM3), Developer ID Certification Authority, Apple Root CA


MacOS version:
System Version: macOS 10.13.5 (17F77)
Kernel Version: Darwin 17.6.0

Gudd 07-19-2018 09:56 PM

Quote:

Originally Posted by tjgrant (Post 85920)
4.3 beta 3 looks good so far, except I noticed some Java apps I normally use failed to launch. I even figured it was Java itself and re-installed it many times with the same issues.

As it turns out, when the DisplayLink device is not connected, the Java apps will launch correctly.

Thank you so much for highlighting this! I use a bunch of JetBrains applications for work to develop JavaEE stuff all on a DisplayLink dock. Sounds like I need to avoid the new driver like the plague for now!!

phs 03-17-2019 04:54 PM

Same issue here.

macOS: 10.14.3
DisplayLink Driver: 5.1
Java: 1.8.0_201-b09

Reproduce via terminal:

Code:

jvisualvm -J-Dnetbeans.logger.console=true
Output is:

Code:

java.lang.NullPointerException
        at java.awt.Window.init(Window.java:497)
        at java.awt.Window.<init>(Window.java:537)
        at java.awt.Frame.<init>(Frame.java:420)
        at org.netbeans.core.startup.Splash.setRunning(Splash.java:119)
        at org.netbeans.core.startup.Main.start(Main.java:257)
        at org.netbeans.core.startup.TopThreadGroup.run(TopThreadGroup.java:84)
        at java.lang.Thread.run(Thread.java:748)

Workaround is to start app from macBook screen (configured as main screen).

Jjk 04-02-2019 10:43 PM

Somewhat of a workaround - for anyone still experiencing this
 
If I make my macbook monitor the primary display then Java AWT applications can start without the error.

Still a bit of an annoyance as I don't use the laptop monitor much while docked (and now apps want to default to that screen) but at least I can open java apps with this configuration.
System Preferences > Displays > Arrangement tab > drag the title bar to your laptop display.

Hope that might be useful as a workaround for folks that are still seeing this issue, and perhaps a clue to DL team on where the problem might be.

xicilihox 04-11-2019 03:50 PM

Working fine with update
 
Hi buddy, did you try upgrading as doing so is working fine for me as of now.

paperboy 04-19-2019 05:20 PM

Re: Working fine with update
 
Which update are you referring to that works? I have 5.1.32 and I'm still unable to open Java apps on my DisplayLink screens. If I move to the actual laptop screen and open, it works fine.

Jjk 10-08-2019 09:42 PM

Still seeing the same behavior
 
Just re-tested to confirm that yes I am still seeing the same issue.
Currently on Mojave 10.14.6 with Display link 5.2 (15).

lspintzyk 10-21-2019 07:10 AM

There is a fix in recent JDK 14 Early Access.
Can you verify it?

You can follow specific instruction README file that together with a fixed jdk and test tool can be found here:
https://displaylinkltd-my.sharepoint...nkJava%5F29193

TimothyF 10-22-2019 11:35 AM

Also experiencing the same issue
 
Hello, I'm new on this forum, but I would just like to point out that my co-workers and I are all experiencing this same issue (on Mojave and Catalina) with Displaylink 5.1.


All times are GMT. The time now is 12:26 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.