Go Back   DisplayLink Forum > DisplayLink Graphics Technology > Linux and Open Source

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-17-2016, 11:06 AM   #1
jb999
Junior Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 2
Default Dell D3100, XPS 13 dev. edition / Gentoo Linux

Hi,

I'ven trying to get my Dell D3100 USB3 dock working for some time now and hoped the new driver release will work but it does unfortunately not.

I tried around with different Kernel versions (4.4.7-4.6.0) and different kernel Framebuffer/DRM configurations but the best attempt to get it working was, that xrandr recogniced the connected HDMI display but I did not get the display to receive any data from the Displaylink device after trying to activate it with:

Code:
xrandr --output DVI-1-0 --auto
Here are some debug stuff:

Kernel log from loading the evdi module:

Code:
[    4.337134] evdi: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
[    4.338322] evdi: [I] Initialising logging on level 5
When starting DisplayLinkManager the kernel loggs this:

Code:
[   45.483990] evdi: [D] add_store:195 Increasing device count to 1
[   45.484528] evdi: [D] evdi_crtc_init:304 drm_crtc_init: 0
[   45.486023] evdi: [W] evdi_painter_crtc_state_notify:362 Painter does not exist!
[   45.486034] evdi: [D] evdi_detect:72 Painter is disconnected
[   45.486047] evdi evdi.0: No connectors reported connected with modes
[   45.486054] [drm] Cannot find any crtc or sizes - going 1024x768
[   45.488725] evdi evdi.0: fb1: evdidrmfb frame buffer device
[   45.488753] [drm] Supports vblank timestamp caching Rev 2 (21.10.2013).
[   45.488758] [drm] No driver support for vblank timestamp query.
[   45.488763] [drm] evdi: evdi_stats_init
[   45.488778] [drm] Initialized evdi 1.1.61 20160510 on minor 1
[   45.492501] evdi: [W] evdi_painter_disconnect:462 (dev=0) An unknown connection to ffff8802750d3200 tries to close us
[   45.492508] evdi: [W] evdi_painter_disconnect:463  - ignoring
[   45.493241] evdi: [W] evdi_painter_disconnect:462 (dev=0) An unknown connection to ffff8802750d3200 tries to close us
[   45.493246] evdi: [W] evdi_painter_disconnect:463  - ignoring
[   45.493342] ------------[ cut here ]------------
[   45.493364] WARNING: CPU: 0 PID: 1348 at include/drm/drm_gem.h:146 evdi_dumb_create+0xc8/0xe0 [evdi]()
[   45.493367] Modules linked in: evdi(OE) snd_hda_codec_hdmi snd_hda_codec_realtek snd_hda_codec_generic arc4 iwlmvm mac80211 rtsx_pci_ms dell_wmi rtsx_pci_sdmmc x86_pkg_temp_thermal i915 mmc_core memstick sparse_keymap iwlwifi coretemp snd_hda_intel snd_usb_audio snd_hda_codec kvm_intel btusb snd_usbmidi_lib snd_hwdep snd_hda_core cfg80211 btrtl snd_rawmidi btbcm kvm btintel bluetooth snd_pcm cdc_ncm snd_timer irqbypass pcspkr usbnet crc32c_intel snd rtsx_pci soundcore mfd_core rfkill i2c_i801 intel_gtt wmi i2c_hid uvcvideo videobuf2_vmalloc videobuf2_memops videobuf2_v4l2 videobuf2_core v4l2_common videodev efivarfs
[   45.493459] CPU: 0 PID: 1348 Comm: X Tainted: G     U     OE   4.4.10-gentoo #3
[   45.493464] Hardware name: Dell Inc. XPS 13 9350/07TYC2, BIOS 1.3.3 03/01/2016
[   45.493468]  0000000000000000 ffff880272cbbd18 ffffffff813822b2 0000000000000000
[   45.493478]  ffffffffa0352c46 ffff880272cbbd50 ffffffff81069396 ffff8802750d3200
[   45.493485]  ffff880272cbbdf0 ffff880275e68200 ffff8802750d3200 ffffffff818831f0
[   45.493492] Call Trace:
[   45.493506]  [<ffffffff813822b2>] dump_stack+0x67/0x95
[   45.493516]  [<ffffffff81069396>] warn_slowpath_common+0x86/0xc0
[   45.493522]  [<ffffffff8106948a>] warn_slowpath_null+0x1a/0x20
[   45.493533]  [<ffffffffa034f828>] evdi_dumb_create+0xc8/0xe0 [evdi]
[   45.493544]  [<ffffffff814a20c6>] drm_mode_create_dumb_ioctl+0xa6/0xc0
[   45.493552]  [<ffffffff81492c7b>] drm_ioctl+0x14b/0x510
[   45.493560]  [<ffffffff814a2020>] ? drm_mode_page_flip_ioctl+0x370/0x370
[   45.493569]  [<ffffffff811b73c6>] ? getname_flags+0x56/0x1f0
[   45.493577]  [<ffffffff811ba4aa>] do_vfs_ioctl+0x2ba/0x480
[   45.493584]  [<ffffffff811b7363>] ? putname+0x53/0x60
[   45.493592]  [<ffffffff811ba6e9>] SyS_ioctl+0x79/0x90
[   45.493600]  [<ffffffff8171855b>] entry_SYSCALL_64_fastpath+0x16/0x6e
[   45.493605] ---[ end trace ecce3ec4a28c8bdf ]---
[   45.544945] evdi: [D] evdi_detect:72 Painter is disconnected
[   45.544973] evdi: [D] evdi_detect:72 Painter is disconnected
[   45.545946] ------------[ cut here ]------------
[   45.545953] WARNING: CPU: 0 PID: 1348 at include/drm/drm_gem.h:146 evdi_dumb_create+0xc8/0xe0 [evdi]()
[   45.545954] Modules linked in: evdi(OE) snd_hda_codec_hdmi snd_hda_codec_realtek snd_hda_codec_generic arc4 iwlmvm mac80211 rtsx_pci_ms dell_wmi rtsx_pci_sdmmc x86_pkg_temp_thermal i915 mmc_core memstick sparse_keymap iwlwifi coretemp snd_hda_intel snd_usb_audio snd_hda_codec kvm_intel btusb snd_usbmidi_lib snd_hwdep snd_hda_core cfg80211 btrtl snd_rawmidi btbcm kvm btintel bluetooth snd_pcm cdc_ncm snd_timer irqbypass pcspkr usbnet crc32c_intel snd rtsx_pci soundcore mfd_core rfkill i2c_i801 intel_gtt wmi i2c_hid uvcvideo videobuf2_vmalloc videobuf2_memops videobuf2_v4l2 videobuf2_core v4l2_common videodev efivarfs
[   45.545979] CPU: 0 PID: 1348 Comm: X Tainted: G     U  W  OE   4.4.10-gentoo #3
[   45.545981] Hardware name: Dell Inc. XPS 13 9350/07TYC2, BIOS 1.3.3 03/01/2016
[   45.545982]  0000000000000000 ffff880272cbbd18 ffffffff813822b2 0000000000000000
[   45.545984]  ffffffffa0352c46 ffff880272cbbd50 ffffffff81069396 ffff8802750d3200
[   45.545985]  ffff880272cbbdf0 ffff88006f8b8d00 ffff8802750d3200 ffffffff818831f0
[   45.545987] Call Trace:
[   45.545991]  [<ffffffff813822b2>] dump_stack+0x67/0x95
[   45.545999]  [<ffffffff81069396>] warn_slowpath_common+0x86/0xc0
[   45.546001]  [<ffffffff8106948a>] warn_slowpath_null+0x1a/0x20
[   45.546003]  [<ffffffffa034f828>] evdi_dumb_create+0xc8/0xe0 [evdi]
[   45.546006]  [<ffffffff814a20c6>] drm_mode_create_dumb_ioctl+0xa6/0xc0
[   45.546008]  [<ffffffff81492c7b>] drm_ioctl+0x14b/0x510
[   45.546010]  [<ffffffff814a2020>] ? drm_mode_page_flip_ioctl+0x370/0x370
[   45.546013]  [<ffffffff811be09f>] ? dput+0x2f/0x210
[   45.546015]  [<ffffffff811ba4aa>] do_vfs_ioctl+0x2ba/0x480
[   45.546017]  [<ffffffff811ab1d1>] ? __sb_end_write+0x21/0x30
[   45.546018]  [<ffffffff811a8fec>] ? vfs_write+0x15c/0x190
[   45.546020]  [<ffffffff811ba6e9>] SyS_ioctl+0x79/0x90
[   45.546022]  [<ffffffff8171855b>] entry_SYSCALL_64_fastpath+0x16/0x6e
[   45.546024] ---[ end trace ecce3ec4a28c8be0 ]---
[   45.546026] ------------[ cut here ]------------
[   45.546029] WARNING: CPU: 0 PID: 1348 at include/drm/drm_gem.h:146 evdi_dumb_create+0xc8/0xe0 [evdi]()
[   45.546029] Modules linked in: evdi(OE) snd_hda_codec_hdmi snd_hda_codec_realtek snd_hda_codec_generic arc4 iwlmvm mac80211 rtsx_pci_ms dell_wmi rtsx_pci_sdmmc x86_pkg_temp_thermal i915 mmc_core memstick sparse_keymap iwlwifi coretemp snd_hda_intel snd_usb_audio snd_hda_codec kvm_intel btusb snd_usbmidi_lib snd_hwdep snd_hda_core cfg80211 btrtl snd_rawmidi btbcm kvm btintel bluetooth snd_pcm cdc_ncm snd_timer irqbypass pcspkr usbnet crc32c_intel snd rtsx_pci soundcore mfd_core rfkill i2c_i801 intel_gtt wmi i2c_hid uvcvideo videobuf2_vmalloc videobuf2_memops videobuf2_v4l2 videobuf2_core v4l2_common videodev efivarfs
[   45.546046] CPU: 0 PID: 1348 Comm: X Tainted: G     U  W  OE   4.4.10-gentoo #3
[   45.546047] Hardware name: Dell Inc. XPS 13 9350/07TYC2, BIOS 1.3.3 03/01/2016
[   45.546047]  0000000000000000 ffff880272cbbd18 ffffffff813822b2 0000000000000000
[   45.546049]  ffffffffa0352c46 ffff880272cbbd50 ffffffff81069396 ffff8802750d3200
[   45.546051]  ffff880272cbbdf0 ffff88006f113000 ffff8802750d3200 ffffffff818831f0
[   45.546052] Call Trace:
[   45.546054]  [<ffffffff813822b2>] dump_stack+0x67/0x95
[   45.546055]  [<ffffffff81069396>] warn_slowpath_common+0x86/0xc0
[   45.546057]  [<ffffffff8106948a>] warn_slowpath_null+0x1a/0x20
[   45.546059]  [<ffffffffa034f828>] evdi_dumb_create+0xc8/0xe0 [evdi]
[   45.546061]  [<ffffffff814a20c6>] drm_mode_create_dumb_ioctl+0xa6/0xc0
[   45.546062]  [<ffffffff81492c7b>] drm_ioctl+0x14b/0x510
[   45.546064]  [<ffffffff814a2020>] ? drm_mode_page_flip_ioctl+0x370/0x370
[   45.546066]  [<ffffffff811be09f>] ? dput+0x2f/0x210
[   45.546068]  [<ffffffff811ba4aa>] do_vfs_ioctl+0x2ba/0x480
[   45.546069]  [<ffffffff811ab1d1>] ? __sb_end_write+0x21/0x30
[   45.546071]  [<ffffffff811a8fec>] ? vfs_write+0x15c/0x190
[   45.546072]  [<ffffffff811ba6e9>] SyS_ioctl+0x79/0x90
[   45.546074]  [<ffffffff8171855b>] entry_SYSCALL_64_fastpath+0x16/0x6e
[   45.546075] ---[ end trace ecce3ec4a28c8be1 ]---
[   45.546205] evdi: [D] evdi_painter_crtc_state_notify:359 (dev=0) Notifying crtc state: 3
[   45.546206] evdi: [W] evdi_painter_send_crtc_state:253 Painter is not connected!
[   45.546211] evdi: [D] evdi_painter_crtc_state_notify:359 (dev=0) Notifying crtc state: 3
[   45.546212] evdi: [W] evdi_painter_send_crtc_state:253 Painter is not connected!
[   45.614129] evdi: [W] evdi_painter_disconnect:462 (dev=0) An unknown connection to ffff880276ec0e00 tries to close us
[   45.614139] evdi: [W] evdi_painter_disconnect:463  - ignoring
[   45.623963] evdi: [D] evdi_painter_connect:433 (dev=0) Connected with           (null)
[   45.623974] evdi: [D] evdi_detect:69 (dev=1) Painter is connected
[   45.628509] evdi: [D] evdi_detect:69 (dev=1) Painter is connected
[   45.628522] evdi: [D] evdi_painter_get_edid_copy:186 (dev=1) 00 ff ff
and after trying to activate the display the kernel loggs:

Code:
[ 112.611047] evdi: [D] evdi_detect:69 (dev=1) Painter is connected
[ 112.611061] evdi: [D] evdi_painter_get_edid_copy:186 (dev=1) 00 ff ff
[ 112.616091] DMAR: Allocating domain for evdi.0 failed
I attached DisplayLinkManager.log and FirmwareTrace.log files in zip file..
Attached Files
File Type: zip displaylink-debug.zip (209.1 KB, 0 views)
jb999 is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2016, 01:39 PM   #2
mlukaszek
Senior Member
 
mlukaszek's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 313
Default

This does not look right:
Code:
[ 112.616091] DMAR: Allocating domain for evdi.0 failed
Not sure what could be causing this exactly. Have you compiled your kernel with CONFIG_INTEL_IOMMU (a bit of a blind shot to be honest, but it's the first time I see something like this logged)?

Thanks,
Michal
mlukaszek is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2016, 02:27 PM   #3
jb999
Junior Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 2
Default

Quote:
Originally Posted by mlukaszek View Post
This does not look right:
Code:
[ 112.616091] DMAR: Allocating domain for evdi.0 failed
Not sure what could be causing this exactly. Have you compiled your kernel with CONFIG_INTEL_IOMMU (a bit of a blind shot to be honest, but it's the first time I see something like this logged)?
Hi again,

your "blind shot" was right, after recompiling without IOMMU support it works...
Ill get a check for that flag added to the ebuild that is arround so it checks wheter the kernel has IOMMU support enabled and asks to disable it.

thanks and regards,
Jan
jb999 is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2017, 08:05 AM   #4
YuZhang
Junior Member
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 2
Default

Hi,
With iommu enabled, is there any way to make the USB3.0 to HDMI converter work?
I meet the similar issue with intel_iommu=on. The extended monitor connecting to DVI-I-1-1 shows nothing but a black screen.

Thanks.
Yu Zhang
YuZhang is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 01:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.